Veel mensen lopen rond met een (kleine) oogafwijking. Echter weten zij vaak niet vanaf welke sterkte je lenzen kunt dragen. In sommige gevallen is de afwijking zo minimaal dat je er eigenlijk niets van merkt en niet het idee hebt dat je lenzen zou kunnen dragen. Toch kan het dragen van lenzen of een bril in die situaties ook verlichting bieden.
Een groot aantal oogafwijkingen zijn eenvoudig te corrigeren met de juiste contactlenzen. Deze contactlenzen beginnen vaak al bij lagere sterktes. Maar ook de afwijkingen met een hogere sterkte kan prima gecorrigeerd worden met een lens.
In dit blogartikel staan we stil bij de verschillende sterktes van contactlenzen:
- Contactlenzen voor iedereen
- Veel voorkomende oogafwijkingen
- Weerleggingen om ook bij een lage sterkte te kiezen voor lenzen
Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt. Of doe onze online oogtest om een indicatie te krijgen van je huidige zicht!
Lees verder onder de afbeelding.
Contactlenzen voor iedereen
In principe kan vrijwel iedereen contactlenzen dragen. Het maakt niet uit welke sterkte lenzen je nodig hebt. Door de huidige kennis van het oog en de beschikbare materialen worden de contactlenzen steeds beter. Dit geldt ook voor de aanpassingsmogelijkheden. Lenzen kunnen dus echt op maat gemaakt worden.
Dit betekent ook dat meerdere (complexere) oogafwijkingen gecorrigeerd kunnen worden wanneer je hier specifieke contactlenzen voor draagt. De meest voorkomende oogafwijkingen hebben te maken met het verminderen van je zichtvermogen. Let wel op, oogafwijkingen als verziendheid, bijziendheid en astigmatisme zijn geen ziektes. Deze afwijkingen hebben allen te maken met een brekingsfout van de lichtval in het oog. De juiste contactlens kan deze brekingsfout corrigeren waardoor je alsnog scherp ziet.
Veel voorkomende oogafwijkingen
Verziendheid
Wanneer je oogkas van nature te kort is én waarbij het hoornvlies en de ooglens samen niet voor voldoende breking van het licht kunnen zorgen, hebben last van verziendheid. Dit betekent dat het waargenomen beeld niet automatisch scherp op het netvlies valt. Het dichtbij scherp zien zonder hulpmiddelen is hierdoor niet altijd mogelijk.
Je oog zal uit zichzelf proberen de afwijking te corrigeren. Hij zal zich continu blijven aanpassen zodat jij scherp kunt blijven zien. Dit kan leiden tot klachten als:
- Vermoeidheid;
- Hoofdpijn;
- Concentratieproblemen;
- Branderige ogen.
Om verziendheid te verhelpen, heb je een bril of lenzen met een positieve sterkte nodig. De lens helpt bij het corrigeren van het ‘achter het netvlies’ vallen van het scherpste beeld en verlegt dit scherptepunt naar de juiste plek. Bij een bril zitten hier de benodigde grenzen aan. Wanneer hier een sterkte van meer dan plus 15 bij nodig is, zal een bril niet meer de benodigde correctie kunnen bieden. Bij een contactlens is dit probleem niet aanwezig. Heb je een hogere sterkte dan plus 15 nodig? Dan kan een contactlens jouw zicht verbeteren.
Bijziendheid
Bij bijziendheid valt het licht waarmee we waarnemen bij het kijken in de verte niet goed scherp op het netvlies. Als gevolg hiervan ervaar je een wazig beeld.
Wanneer je bijziend bent, is jouw oog te lang van vorm óf juist te bol. Hierdoor wordt het beeld scherp geprojecteerd op een punt vóór het netvlies. De beelden bereiken het uiteindelijke doel dus niet. Op het netvlies ontstaat een wazig beeld dat eenvoudig verholpen kan worden door het dragen van een bril of contactlenzen.
Deze oogafwijking ontstaat vaak bij een leeftijd tussen 8 en 12 jaar en ontwikkelt zich voort naarmate het oog verder groeit. Zodra het kind volwassen wordt, rond de 21 tot 24 jaar, zal de afwijking meestal stabieler worden.
Astigmatisme
Bij astigmatisme worden bepaalde richtingen met een andere kromming weergegeven op het netvlies. Dit komt doordat er een optische afwijking in het mechanisme van het oog plaatsvindt.
De meest voorkomende vorm van astigmatisme is corneaal astigmatisme. Hierbij is het buitenste hoornvlies niet rond, maar ovaal van vorm. Het dragen van contactlenzen met een cilindercomponent kan het probleem corrigeren. De lens zal het teveel of te weinig aan bolling in een bepaalde as-richting van de ooglens corrigeren waardoor je weer scherp kunt zien.
Weerleggingen om ook bij een lage sterkte te kiezen voor lenzen
Heb jij last van een van de bovenstaande oogafwijkingen, maar heb jij niet zo’n hoge sterkte? Ook dan kan het dragen van lenzen een uitkomst bieden. Je zult merken dat het je zicht verrijkt. Toch zullen er een aantal redenen zijn waarom je misschien géén lenzen wilt dragen bij jouw sterkte. Deze weerleggen wij graag:
- Het indoen van lenzen is lastig.
Natuurlijk is het logisch dat je je lenzen niet direct de eerste keer gemakkelijk in krijgt. Maar na enige oefening lukt het ook jou om je lenzen snel en gemakkelijk in te krijgen. Dit hoef je niet zelf onder de knie te krijgen. Onze specialisten in de winkels staan graag voor je klaar om extra uitleg te geven.
- Mijn kind is te jong voor lenzen.
Contactlenzen kun je al vanaf hele jonge leeftijd dragen. Het gaat hierbij niet zozeer om de leeftijd van je kind, maar om de vraag of je kind zorgvuldig om kan gaan met de lenzen. We gaan hier graag met jou en je kind over in gesprek en samen op zoek naar een passende oplossing, zoals bijvoorbeeld nachtlenzen.
- Ik ben te oud voor lenzen.
Er zijn geen leeftijdsgrenzen te benoemen voor het dragen van contactlenzen. Ook als je bijvoorbeeld een leesbril nodig hebt in combinatie met je lenzen, kunnen wij je helpen. Zo zijn multifocale lenzen een ideale oplossing.
- Lenzen zitten niet fijn.
De laatste jaren is de technologie rondom contactlenzen enorm verbeterd. Heb je in het verleden al eens lenzen gedragen en zaten ze toen niet fijn? Dan is dit juist het moment om het nog een keer te proberen.
Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt. Of doe onze online oogtest om een indicatie te krijgen van je huidige zicht!
Het bericht Vanaf welke sterkte en tot welke sterkte heb ik lenzen nodig? verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.