Quantcast
Channel: Pearle Opticiens Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 74

Waarom is een halfjaarlijkse contactlenzencontrole zo belangrijk?

$
0
0

Misschien ben je al jaren een tevreden contactlensdrager. Nergens last van en niets aan de hand, voor zover je weet. Toch krijg je het advies om elk half langs te komen voor een (gratis) controle. In jouw ogen is dit misschien helemaal niet noodzakelijk en kost het alleen maar tijd. Toch is het van essentieel belang om jouw ogen regelmatig te laten controleren.

Heb jij je lenzen laten aanmeten bij Pearle? Dan weet je al dat onze contactlensspecialist je graag elk half jaar terugziet voor een controleafspraak. Als je probleemloos lenzen draagt, snappen we dat je daar misschien niet meteen het nut van in ziet. Toch is het echt nodig, voor de gezondheid van je ogen. In dit blog vertellen we jou wat we tijdens de halfjaarlijkse lenzencontrole doen en waarom dat belangrijk is.

 Tijdens de halfjaarlijkse controle kijken we naar:

 

Draag je al lenzen? Bekijk onze contactlenzenassortiment online. Liever direct bestellen? Voor de meeste lenzen geldt: vandaag voor 22:00 besteld is morgen in huis!

Lenzen zijn heel veilig – als je ze goed gebruikt

Lenzen zijn superveilig en heel gemakkelijk in het gebruik. Maar ze gaan wel je ogen in – en daar ben je terecht zuinig op. Daarom willen we vooral de conditie van je ogen en je lenzen goed in de gaten houden. Door dit elk half jaar te doen, voorkom je vervelende oogklachten. Zo kun je heel lang met plezier lenzen dragen en je ogen gezond houden!

Conditie van je ogen

Tijdens deze halfjaarlijkse controle voert een contactlensspecialist altijd onderstaande checks uit:

Wat is de conditie van je ogen?

We controleren je ogen op de allereerste tekenen van een (dreigende) ontsteking en veranderingen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van je ogen. 

Wimperhaarzakjes

Daarbij beginnen we bij de haarzakjes van je wimpers. Die kunnen soms wat geïrriteerd zijn. Als je geen lenzen draagt is dat niet direct een probleem, maar als lensdrager moet je daar wat alerter op zijn. In het begin zie of merk je weinig van de irritatie – maar wij kunnen het met vergrotende apparatuur wel zien.

ADVIES: Als lensdrager is het verstandig om je ogen al bij de minste irritatie wat rust te geven. Dat betekent: een paar dagen geen lenzen in en twee keer per dag je ogen deppen (van buiten naar binnen) met lauw water. Kook wat water en laat het afkoelen tot het een aangename temperatuur heeft. Lauwe kamillethee kan ook. Zo kun je een echte infectie meestal prima voorkomen.

Meibomkliertjes

Daarna kijken we naar de ‘kliertjes van Meibom’. Die liggen achter je wimpers in de rand van je ooglid. Ze maken een soort talg aan dat zich mengt met je traanvocht, wat ervoor zorgt dat dit niet te snel verdampt. Zo blijven je ogen fris en vochtig.

Te weinig talgproductie

Als de kliertjes te weinig vet produceren – meestal omdat ze verstopt zitten – kan dat leiden tot geïrriteerde, rode oogleden en uiteindelijk een infectie. Dit kan trouwens ook gebeuren als je niet goed tegen oog make-up kan. Of als je make-up oud is geworden, dan kunnen er bacteriën in zitten.

Het is dus belangrijk dat een beginnende verstopping van deze kliertjes zo snel mogelijk wordt verholpen. Gelukkig merken we dit tijdens de controle al op ─ vaak voordat jij het voelt en er last van krijgt.

DOEN: Ook hier geldt: een paar dagen geen lenzen in en je ogen deppen met gekookt en vervolgens afgekoeld water of lauwe kamillethee. De huid onder je ogen kun je voorzichtig wat masseren; dat stimuleert de talgproductie.

Gebruik even geen eyeliner en check de houdbaarheidsdatum van je make-up. Op elk product staat een icoontje van een klein potje, met daaronder de houdbaarheid na opening. De ‘M’ staat voor het aantal maanden.

Droge ogen

Als jouw kliertjes van Meibom te weinig talg produceren (zelfs als ze niet verstopt zitten) kun je ook last van ‘droge ogen’ krijgen. Droge ogen en contactlenzen zijn een slechte combi, want je lenzen ‘drijven’ op het traanvocht. Te weinig traanvocht betekent dan al snel geïrriteerde ogen. Ontdek wat je tegen geïrriteerde ogen kunt doen.

Kleine oogvaatjes controleren

We kijken ook naar de binnenkant van je oog. In het witte gedeelte van je oogbol (de sclera) lopen piepkleine vaatjes. Deze haarvaten voorzien je ogen van zuurstof. Normaal zie je ze nauwelijks, maar als je ogen te weinig zuurstof krijgen, worden ze rood en kunnen ze steeds duidelijker naar de iris toegroeien.

Meer zuurstof nodig

Bij lensdragers komt dat meestal door zuurstofgebrek. Bijvoorbeeld omdat je je lenzen te veel uren achter elkaar in hebt, of omdat jouw traanvocht van nature net iets dikker is.

Als dat jou gebeurt, zijn we er snel bij. Dankzij de halfjaarlijkse controle. De oplossing bestaat vaak uit een ander soort lenzen, die meer zuurstof doorlaten. Of andere lenzenvloeistof.

Natuurlijk bekijken we daarnaast de algehele conditie van je oog. Bijvoorbeeld of je hoornvlies gezond is en of je beginnende staar hebt.   

<<< Heb je rode, bloeddoorlopen of ontstoken ogen of oogleden? Doe geen lenzen in en maak meteen een afspraak met je huisarts. >>>

Lens op een vingertop

Klopt de sterkte en de pasvorm van je lenzen nog?

Vervolgens checken we of de sterkte van je lenzen nog goed is. Die kan soms snel veranderen, vooral bij jongeren met een groeispurt. Of vanwege een snel toenemende bijziendheid door te veel schermtijd.

Ook controleren we de pasvorm van je lenzen. Dat is de manier waarop de lens zich in je oog beweegt. Het is de bedoeling dat je lenzen precies op je iris zitten en soepel meebewegen op de traanfilm in je ogen.

Bolling van je oog

Meestal is de pasvorm goed, want dat is al bekeken toen je jouw lenzen aangemeten kreeg. Maar soms sluit de bolling van je oog niet (meer) goed aan bij die van je lens. Dan ligt hij te los of juist te strak op je oogbol ─ erg oncomfortabel en je ziet ook een stuk minder scherp. Gebeurt zelden, maar we checken het toch even.

Overigens ook weer een van de vele goede redenen om geen lenzen bij de drogist te kopen, maar altijd professioneel te laten aanmeten.

Sterkte en lenzen aanpassen

Als je maandlenzen of daglenzen draagt, kunnen we natuurlijk heel eenvoudig de sterkte van je volgende setje lenzen aanpassen. Is de pasvorm niet optimaal? Dan bekijken we welk type lenzen beter bij je past.

Draag je maandlenzen of harde lenzen? Dan bekijken we de lenzen zelf ook.

Natuurlijk moeten je lenzen in topconditie zijn, voordat ze je ogen in gaan. Ook willen we dat jouw maandlenzen je inderdaad een hele maand scherp zicht geven. En dat jij met je harde lenzen goed ziet voor de tijd die ervoor staat (afhankelijk van het type: 1 tot 3 jaar). Daarom beoordelen we ook altijd de conditie van je maandlenzen of harde lenzen.

Eiwit op je lenzen

Er kan zich een laagje (lichaamseigen) eiwit op je lenzen vastzetten. Bijvoorbeeld omdat jij:

  • Erg droge ogen hebt, wat ervoor zorgt dat er relatief veel eiwit in je oog zit en de lenzenvloeistof die je gebruikt je lenzen niet intensief genoeg kan reinigen.
  • Je maandlenzen langer dan een maand draagt.
  • Je lenzen teveel uren per dag in hebt.
  • Je lenzen niet goed genoeg schoonmaakt.
  • Je lenzen ’s avonds uitdoet, maar pas de volgende ochtend schoonmaakt.

 

Als zo’n laagje te lang op je lenzen zit, kan de lens uiteindelijk beschadigen. Dat geeft onscherp en oncomfortabel zicht. En natuurlijk is het ook niet erg voordelig, want dan heb je te snel weer nieuwe lenzen nodig. Afhankelijk van de oorzaak, zoeken we een oplossing om voortaan te voorkomen dat zo’n laagje zich op je lenzen kan vastzetten.

Passen (deze) lenzen nog steeds bij jouw levensstijl?

Ten slotte nemen we even door of je lenzen nog steeds goed bij je passen. Misschien is het schoonmaken toch teveel gedoe voor je. Dan kun je zelfreinigende vloeistof uitproberen. Of overstappen op daglenzen.

Een andere kijkoplossing

Draag je maandlenzen of harde lenzen en ga je op vakantie? Ook dan zijn daglenzen aan te raden, vanwege de hygiëne en het gemak. Of misschien wil je toch liever een bril, bijvoorbeeld omdat je ogen echt superdroog zijn, welke vloeistof je ook gebruikt. Maar misschien vind je het dan wel fijn om nog wel tijdens het sporten daglenzen te dragen.

Het is trouwens sowieso aan te raden om ’s avonds (en liefst ook een dag per week) een bril te dragen. De rust die dit je ogen geeft, in combinatie met een goede hygiëne, voorkomt al veel problemen.

Gratis halfjaarlijkse controle

Wij vinden de halfjaarlijkse controle zo belangrijk, dat hij gratis is voor onze klanten. Elke zes maanden krijg je van ons een mailtje met een afspraakherinnering. En natuurlijk kun je tussendoor ook altijd langskomen, als je klachten en/of vragen hebt.

Je kunt online een afspraak inplannen.
Let op: vanwege het Coronavirus is een deel van onze winkels gesloten tot nader bericht.

Dus contactlensdragers: breng je ogen elk half jaar langs, blijven ze scherp & gezond van.

P.S. Wist je dat we jouw lenzen en lenzenvloeistof gratis thuisbezorgen, als je een lenzenabonnement bij Pearle afsluit? Dat regel je heel eenvoudig online.

Draag je al lenzen? Bekijk onze contactlenzenassortiment online. Liever direct bestellen? Voor de meeste lenzen geldt: vandaag voor 22:00 besteld is morgen in huis!

Het bericht Waarom is een halfjaarlijkse contactlenzencontrole zo belangrijk? verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 74