Tegenwoordig dragen veel mensen lenzen. Over het algemeen zijn lenzen makkelijk in gebruik en comfortabel. Het is verstandig om je lenzen goed schoon te maken, aangezien lenzen vuil aantrekken. Door het schoonmaken van de lezen is het dragen niet alleen prettig, maar ook veilig.
Als je lenzen draagt dan is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Het schoonmaken van lenzen is vooral belangrijk voor maandlenzen, aangezien daglenzen elke dag worden vervangen en harde lenzen een langere tijd in je oog blijven zitten. Maar hoe maak je zachte lenzen goed schoon? Dat lees je in dit artikel.
Het schoonmaken van lenzen is heel erg belangrijk. Wil je daar meer advies over? Bezoek dan één van onze winkels.
P.S. Kies je nu voor een halfjaar pakket contactlenzen? Profiteer dan van 20% korting!
Hoe maak ik mijn lenzen schoon?
Lenzen schoonmaken is een essentieel onderdeel, vooral bij het dragen van zachte lenzen. Je wilt namelijk niet dat aanslag of schimmel zich ophoopt op je lens. Een stappenplan laat zien hoe je het makkelijkst je lenzen schoonmaakt.
1. Schoonmaken met contactlensvloeistof
Pak een van de contactlenzen en leg deze in je schone handpalm. Zijn je handen niet schoon? Was deze dan eerst goed met zeep. Wil je de lens later hergebruiken? Hou dan een schoon lenzendoosje bij de hand. Zodra de handen schoon zijn, spuit je een paar druppels contactlensvloeistof op de contactlenzen. Wrijf vervolgens met je wijsvinger van je andere hand op de lens. Doe dit ongeveer twintig seconden om de contactlens goed schoon te maken. Probeer niet te draaien, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de lens kapot gaat.
2. Spoel de lens schoon met contactlensvloeistof
Vervolgens pak je nog meer contactlensvloeistof om voorzichtig de lens schoon te spoelen. Doe dit ook weer in je handpalm. Pas goed op dat de contactlens niet van je hand afglijdt, dit kan namelijk gebeuren als de lens nat wordt. Doe dit nooit in water! In leidingwater en grondwater zitten bacterien (zoals acanthamoeba keratitis) die heel veel schade aan je hoornvlies kunnen aantasten. Dit kan zelfs leiden tot blindheid. Dragers van zachte contactlenzen lopen het grootste risico, daar kan de parasiet acanthamoebe zich onder de lens nestelen.
3. Berg de lens veilig op in het lenzendoosje
Leg de lens in het lenzendoosje en vul deze ongeveer halverwege met contactlensvloeistof. Sluit vervolgens het bakje voordat je met de andere lens aan de slag gaat. Op het lenzendoosje staat op de dekseltjes aangegeven welke lens voor de linkeroog is (L) en welke voor de rechteroog (R), hou hier rekening mee bij het opbergen van de lenzen. Zodra het bakje is gesloten kan je het proces herhalen met de andere lens.
4. Lenzenvloeistof laten inwerken
Als beide lenzen zijn schoongemaakt is het verstandig om deze minimaal 6 uur in het lenzenbakje te laten zodat de lenzenvloeistof goed zijn werk kan doen.
De bovenstaande stappen helpen je om probleemloos maandlenzen te dragen. Wil je jouw lenzen schoonmaken, maar heb je geen lenzenvloeistof bij de hand? Lees dan hoe je jouw lenzen moet schoonmaken zonder lenzenvloeistof. Heb je toch nog vaak last van je lenzen of zijn je ogen geïrriteerd? Lees dan onze tips voor het omgaan met lenzen.
Heb je nog vragen over het gebruik van je lenzen in het algemeen? Bekijk dan het gebruiksadvies van contactlenzen. Heb je nog vragen over het schoonmaken van je lenzen? Kom dan gerust langs in een van onze winkels.
Het schoonmaken van lenzen is heel erg belangrijk. Wil je daar meer advies over? Bezoek dan één van onze winkels
Het bericht Lenzen schoonmaken, hoe doe ik dat? verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.